Huis > Kennis > Inhoud
Watch Dog Website dwarsboomt de pogingen van het Amerikaanse overheidsbureau om de kritiek van journalisten te onderdrukken
Sep 26, 2018
PORTLAND, OF, 26 september, 2018/24-7PressRelease / - Een onafhankelijke watchdog-website, BBG Watch ( bbgwatch.com ), gerund door journalisten die hun tijd vrijwillig aanbieden , heeft een recente poging van het Amerikaanse Agentschap voor Wereldwijde Media (USAGM) gedwarsboomd ) om domeinnamen te misbruiken om te voorkomen dat ze door onderzoeksjournalisten in de Verenigde Staten worden gebruikt. BBG Watch heeft over deze en andere pogingen van USAGM-functionarissen gerapporteerd om toezicht door in de VS gevestigde verslaggevers van de buitenlandse en binnenlandse activiteiten van het overheidsorgaan te beperken en zich te mengen in de vrije pers in Amerika, gebruikmakend van de macht en middelen van de federale overheid in duidelijke schendingen van de Eerste amendement, de Smith-Mundt Act en journalistieke ethiek.

De laatste bemoeienis door de overheid met Amerikaanse media vond plaats terwijl het bureau eerder dit jaar voorbereidde om de naam te veranderen van de Broadcasting Board of Governors (BBG) in USAGM.

Op 11 mei 2018 registreerde USAGM domeinnamen ( USAGMWatch.com en USAGMWatch.org ) in een voor de hand liggende poging om te voorkomen dat BBG Watch deze domeinen aanschaft en gebruikt voorafgaand aan en volgend op de officiële re-branding van het bureau op 22 augustus 2018.

BBG Watch heeft onafhankelijk bevestigd dat een USAGM-medewerker .com- en .org- 'wacht'-domeinen reserveerde, met een opsomming van het officiële adres van Washington van USAGM. BBG Watch diende een klacht in bij het management van het federale agentschap en de door de president benoemde en door de senaat bevestigde raad.

Pas na een vertraging van enkele dagen en een tweede e-mail, nam de USAGM (op 21 september) contact op met BBG Watch om te stellen dat "een proces voor het verwijderen van het huidige eigendom van de twee domeinnamen waarnaar in uw e-mails wordt verwezen, volledig is gestart." Het bureau zei dat het proces van het afmelden van de domeinnamen ongeveer 30 dagen in beslag kan nemen.

Het bureau beweerde dat het "standaardpraktijk was tijdens de uitrol van een nieuw merk ... om meerdere domeinnamen te overwegen voor potentieel gebruik."

Federale overheidsinstellingen gebruiken .gov echter voor hun domeinnamen. USAGMWatch.com en USAGMWatch.org hebben geen schijnbare toepassing op de USAGM-missie die op het Amerikaanse continent is verplicht. Vanaf de datum van dit persbericht heeft USAGM niet gereageerd op aanvullende specifieke vragen van BBG Watch met betrekking tot wie deze registraties bestelde en goedkeurde.

De registratie van USAGMWatch.com en USAGMWatch.org door het bureau lijkt gericht te zijn op het moeilijker maken van binnenlandse kritiek op de activiteiten van bureaus. Het vormt een gevaarlijke poging van een federaal agentschap om zich met Amerikaanse media te bemoeien en vormt een ernstige schending van de bescherming van gratis pers in de Verenigde Staten tegen het eerste amendement. Dergelijke achterbakse acties door functionarissen en werknemers van de USAGM-federale overheid vormen een bedreiging voor journalisten en media-vrijheid, zei BBG Watch-oprichter en supporter Ted Lipien, voormalig Voice of America (VOA) waarnemend associate director, in reactie op deze onthullingen. Gecombineerd met bevestigde voorbeelden van pro-Iran regime propaganda in VOA en Radio Farda- programma's, wijzen deze acties op een mislukking van senior leiderschap bij USAGM, zei Lipien.

Vlak voordat de laatste poging om het bereik van een onafhankelijke waakhondwebsite te onderdrukken werd blootgelegd, slaagde BBG Watch erin de USAGM te dwingen een besluit om te voorkomen dat een verslaggever een evenement zou behandelen dat door het agentschap "gesloten" was verklaard, terugdraaien. Het evenement op 12 september 2018, gehouden in de First Amendment Lounge van de National Press Club in Washington, DC, werd georganiseerd om de evoluerende missie van het bureau en "bedrijfsreorganisaties" te bespreken.

Zoals BBG Watch echter opmerkte in een e-mail aan USAGM CEO John Lansing en andere ambtenaren van het agentschap, was het zeer ongepast voor een door de belastingbetaler gefinancierde overheidsinstantie die de mediavrijheid in het buitenland bevordert, om "besloten bijeenkomsten" te houden in een anders openbare locatie in het kapitaal van de natie en proberen de berichtgeving in de media te beperken.

BBG Watch is, vanaf dit moment, een van de weinige onafhankelijke websites die een waakhondfunctie vervult voor een federaal agentschap. Met veel bronnen in USAGM hebben onze vrijwilligers gerapporteerd over wanbeheer en verminderde effectiviteit van de Broadcasting Board of Governors, die nu officieel het United States Agency for Global Media wordt genoemd.

Recente rapportage en commentaar hebben potentiële belangenconflicten van sommige BBG bestuursleden en functionarissen uit het verleden met zakelijke belangen in China en Rusland, mishandeling van werknemers en contractanten, pro-Iraanse regime propaganda in Voice of America Persian uitzendingen , acties ondernomen tegen vijf Chinese journalisten bij VOA, en protesten van prijswinnende vrouwelijke journalisten en voormalige Vaclav Havel-leden tegen mismanagement bij Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE / RL), een van de media-entiteiten van USAGM.

BBG Watch is geciteerd door The New York Times , The Washington Times , The Washington Post , The Washington Examiner , CNN , Fox News , NBC News , NPR en andere media in de Verenigde Staten, evenals door The Congressional Record .

Voor meer informatie hierover en het werk van BBG Watch worden media aangemoedigd om bbgwatch.com te bezoeken of contact op te nemen met Ted Lipien, Free Media Online President, op: tedlipien@gmail.com , tel. 415-793-1642.
Producten